Годините минават, без да ги усетиш. Ти си главната героиня. Умът ти е винаги в действие, всеки ден за теб е нещо ново, дори неочаквано.
Животът е дар и трябва да го живееш смислено, да изкорениш плевелите, за да може житото да диша и расте на воля. Да засадиш дърво, да изградиш дом, да знаеш, че всеки ден за теб е предизвикателство. Огледай се, осмисли, виж положителното и доброто, другото изхвърли и продължи напред.
Една жена в кръговрата на съдбата, с необикновен чар, топли кафяви очи, одухотвореност, даряваща на хората любов, внимание, разбиране, но някак тъжна и замислена. Но остава тя във времето, във вечността със своите дребни неща. 


Мая Андонова е много мощен естествен талант, създаващ фина живопис – модерна и звучна – която е нейната специфична формула в изкуството. Притежава лирична чувственост – стихия, която надминава всичко останало чрез реализация  в картини, поезия, проза, книжки за деца, пощенски картички… Толерантност, искреност, любов – достойнства невъзможни за дефиниране!

Думите са малко за българката Мая Андонова – автора, поета, писателя, художника, илюстратора. Тя създава и пише съвременна история със свой собствен почерк – със силата на духа си и с откровение и обич обединява хората чрез изкуството си.